O MNIE

Nazywam się Anna Sowa z domu Buczak , niespełna 7 lat temu porzuciłam wygodny etat w firmie aby jako cukiernik samouk założyć własna działalność gospodarczą. Z wykształcenia jestem magistrem turystyki i rekreacji jednak z tym zawodem nie związałam swojej przyszłości. Pochodzę z małej wsi pod Zamościem. Wychowałam się w dużej rodzinie gdzie główną rolę gospodyni pełniła wraz z mamą moja babcia. Jako mieszkańcy wsi byliśmy samowystarczalni, hodowla zwierząt, drobiu, liczne uprawy  roślin i zbóż powodowały że prowadziliśmy ekologiczny tryb życia. W domu wypiekało się chleb, piekło się pyszne domowe ciasta, tego zapachu nie da się wymazać z pamięci…
 
Kochana babcia to ona zapoczątkowała we mnie miłość do wypieków. Jako mała dziewczynka uczęszczająca jeszcze do podstawówki potrafiłam już upiec dobry biszkopt, sernik czy zrobić ciasto drożdżowe. Mój rodziny dom był zawsze pełen ludzi i już tradycją się stało że wypieki zawsze królowały na naszym stole ciesząc podniebienia naszych gości.
 
Kiedyś ktoś mi powiedział ,, Aniu z ciebie będzie wspaniały cukiernik,, J miłe to słowa ale wówczas nie wiązałam z tym zawodem przyszłości. W mojej okolicy nie było szkół kształcących w tym zawodzie a do miasta było daleko i tak minęło wiele lat w poszukiwaniu siebie…
 
Moja przygoda z tortami zaczęła się 9 lat temu kiedy to na ósme urodziny swojej córki zakupiłam tort w sieciowej cukierni. Nie do końca jednak spełnił on moje oczekiwania i wtedy padły kluczowe dla dalszych zdarzeń słowa ,,przecież ja umiem robić pyszne ciasta, torty, nauczę się tylko dekorować i założę własną firmę. Jak powiedziałam tak zrobiłam. Nauka dekorowania trwała prawie 2 lata i trwa do tej pory. Swoją firmę, jednoosobową działalność gospodarczą założyłam w 2015 roku mając jedynie dofinansowanie z urzędu pracy.
 
I tak oto z marzeń, pasji, wyrzeczeń i determinacji powstała Pracownia Tortów Artystycznych Słodki Świat znajdująca się nieopodal Legionowa w miejscowości Skrzeszew. To miejsce w którym spełnia się pasja tworzenia, w którym powstają projekty szyte na miarę indywidualnych potrzeb klienta, gdzie wypieki powstają w tradycyjny sposób w oparciu o naturalne składniki. Moja idea to robić tak jak dla siebie, tak jak nauczyła mnie babcia – tradycyjnymi metodami, wkładając w to wszystko serce i miłość do tego co robię. Stosuję domowe sprawdzone receptury na pierwszymi miejscu stawiając na jakość produktów oraz estetykę wykonania. Wszystkie dekoracje na tortach, figurki, kwiaty itp. wykonuję własnoręcznie, każdy tort to rękodzieło.
 
Mogę zatem śmiało powiedzieć, że torty to moja życiowa pasja. W swojej pracowni staram się spełniać tortowe marzenia zarówno tych małych klientów jaki dużych. Moim celem jest wzbudzenie emocji, wzruszenie oraz uśmiech obdarowanych tortem osób . Zawsze staram się aby też oryginalny wygląd szedł w parze z niezapomnianymi doznaniami smakowymi.
 
Moja pracownia świadczy usługi ,,na zamówienie,,. W swojej ofercie posiadam kilkanaście smaków tortów, pyszne domowe ciasta, ciasteczka, ciasteczka jako wizytówka firmy, bezy, beziki, pączki, słodkie stoły, torty firmowe, weselne, chrzest, komunia, urodziny, imieniny, baby shower, torty dla dorosłych. Do każdego zamówienia podchodzę indywidualnie, nie posiadam katalogu, staram się nie powielać wzorów gdyż twierdzę że każdy jest wyjątkowy, niepowtarzalny i tak samo wyjątkowy tort powinien uświetnić ważne uroczystości naszego życia, zarówno te prywatne jak i te zawodowe. Bo przecież przyjmując swoich gości chcemy ich przyjąć jak najlepiej i poczęstować czymś pysznym i pięknym – najpierw jemy oczami, nieprawdaż?
 
Jako firma staram się działać społecznie, wspieram wiele przedsięwzięć w powiecie legionowskim jak i w Warszawie, działam charytatywnie na rzecz potrzebujących i chorych dzieci.
 
Moja firma została dwukrotnie wyróżniona jako ,,Firma odpowiedzialna społecznie,, , dostała oznaczenie Lidera na legionowskim rynku pracy, Kobiecy Laur za bycie wzorem przedsiębiorczości dla innych kobiet, Diament kobiecego biznesu za odwagę w  podejmowaniu zawodowych wyzwań oraz wiarygodność marki, Lwicę Biznesu jako nagrodę za odwagę w dążeniu do sukcesu i za determinację w biznesie, otrzymałam statuetkę Osobowość Roku 2019, a w zestawieniu opinii klientów trzykrotnie otrzymałam najwyższe wyróżnienie Złotych Orłów Cukiernictwa.  W 2020 roku Europejskie Forum Przedsiębiorczości przyznało mi statuetkę Bizona Biznesu
 
Kocham ludzi, mam w sobie ogromne pokłady empatii, wyznaję zasadę ,, życie to echo, co dajesz-dostajesz, co siejesz- zbierasz, co wysyłasz-wraca, co widzisz w innych – jest w Tobie.
 
Na koniec dodam jeszcze cytat który przyświeca mi od początku ,, Wybierając rękodzieło nie kupujesz rzeczy. Nabywasz czyjąś pasję, wyobraźnię, kawałek serca, kawałek duszy,,
 
Zatem zapraszam Państwa do mojej Pracowni